Vinter och tomtar.

Nu har det snöat i flera dar och det fortsätter. Som tur var fick Arne igång snöslungan. 
Före innan snön kom var det så mörkt att man hade svårt att se vägen och nu är det så vitt att man inte ser skillnad på väg och vägrenen, samtidigt som det snöar ännu mer. Det gäller att ta det lungt för det bildas snörök vid möten.

Här en soluppgång nu i juldagarna.
Soluppgång Julen 2009

Tomten i år var en  söt tomtenisse och tjej, det är väl jämställt.
Liten Jultomte

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR


GOD JUL TILL ER ALLA.

Typiskt att det när det blir kallt -28,9 skall bli problem med shuntreglaget på pannan.
Som tur är har vi öppenspis så det blev att elda där.
Tilda blev väldigt intresserad av den sprakande brasan. Vi eldar ju med ved i pannan och det blir så varmt att öppenspisen inte används så ofta.
Det kom en kille från en firma och sa att det gick att elda i pannan, han skulle  beställa en ny shunt, det var tydligen ett vanligt problem.
Tilda intresserad av elden och nyfiken på godiset.

I går när Arne såg på ishockey, beslöt jag att göra godis, hade först tänkt att utesluta det.
Tilda blev fundersam om det var till henne, så det blev att ställa skålarna i ett skåp.

GODIS RECEPT.

Godis 1.

1 kaffekopp grädde
2 kaffekoppar socker
1 tsk cacao

kokas under omrörning
ganska länge, tills det sockrar sej på kanterna.
Tllsätt ca 1 msk margarin.
Hälls ut på plåt med smörpapper.
Brytes i bitar sedan det kallnats. 

GODIS 2.
Tog jag ur  ICAs tidning som i sin tur taget det ur Ernst Kirchsteigers bok. En knäck som man inte häller i knäckformar utan på en plåt med bakplåtspapper.
1½ dl grädde
2 dl socker
1½ dl ljus sirap
Hälles i en mikrotålig skål med hög kant. Kör i 10-12 min. Prova i kallt vattenbad.
(Receptet föreslog flera sorters nötter men jag hade bara hasselnötter.)
1 dl hackade hasselnötter.
1 msk smör. 
Brytes i bitar sedan det kallnats.

GOD JUL

Sotaren har varit här.

Skönt, nu har sotaren varit här. För att motverka att soteld uppstår, samt att det blir bättre drag när bl a beläggningar tas bort.
Sotaren

Rullrån till jul.

Till jul gräddar jag alltid rullrån, de är både goda och roliga att äta. I fjol gjorde jag med hjälp av Arne 4 omgångar. Järnet har jag ärvt efter min mamma.
Rullrån gråddning.
Ett baktips är att använda engångsvantar från apoteket, men bränner sej inte och det går lättare att rulla rånen på pinnen. De använder jag även om jag håller på med mördeg, klappa in mjöl och det går som en dans vid kakbak.

Här kommer min mammas recept.

RULLRÅN.
1 thekopp socker
1 thekopp vatten 
2 thekoppar vetemjöl (+3/4 msk vaniljsocker)
1 thekopp grädde
Visspas ihop (vila 2-3 tim. Det tror jag var förr, inte med det mjöl vi har idag).
Smält 1 dl (50g) smör som hälles i smeten.

Här ett recept jag fått av en kvinna vid namn Ann-Mari som bor i samma by, hon är änka efter Sune och receptet är efter Sunes farmor. (Min första älg sköt jag efter Sunes hund).

2 dl smält smör
2 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

LYCKA TILL OCH TREVLIG LUCIA.

Mångalen 2.

Ibland har man för brottom, närbilden på månen har en fläck som jag nyss sett, fukt på linsen.
Har tagit bort den, så här kommer en ny bild.
Redigerad måne, bortaget fläck på linsen.

Skall på julskyltning i dag, de skall ha fyrverkerier m m, det blir nog svårt att fota.
Här kommer en annan bild på månen.
Måne på Skäret

Mångalen.

Har alltid varit förtjust i månen. Här kommer några bilder som tagits i veckan som var med fullmåne. Två tagna på kvällen och två tagna morgonen efter.
Måne1

Måne2

Måne3

Måne4

RSS 2.0